NIŽNÉ RUŽBACHY: Rozvoju obce by pomohli investície do turistického ruchu

20.07.2013 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 20. júla (TASR) - Napriek tomu, že obec Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa, mala kedysi o niekoľko stoviek obyvateľov viac, v poslednom čase sa počet ľudí žijúcich v tejto dedine stabilizoval. Prisťahovalo sa niekoľko mladých rodín a staré domy si začali opravovať chatári.
Starosta Jozef Abrahamovský je presvedčený, že rozvoju obce by prospeli investície do cestovného ruchu.
„Práce je tu málo, veľké fabriky či družstvá v okolí buď zanikli, alebo výrazne obmedzili produkciu, preto musíme narábať s tým čo máme. Naším klenotom je príroda. Bolo by teda potrebné, aby sa investori obzerali týmto smerom a potom by naša dedina nebola len obcou na nejakej trase do iných regiónov, ale turisti by tu zostávali,“ tvrdí starosta.
Dedina s približne 600 obyvateľmi leží v oblasti severného Spiša na ceste spájajúcej Kežmarok a Starú Ľubovňu. Ľudia sa tu medzi Levočskými vrchmi a Spišskou Magurou usadili niekedy v 13. storočí. Začiatkom 14. storočia tu vybudovali kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý bol niekoľkokrát prestavaný a patrí ku kultúrnym pamiatkam.
K pamätihodnostiam sa radí aj sídlo súčasnej fary a kaplnka pri cintoríne. Kedysi tu existovala aj papiereň, tá však zanikla počas prvej svetovej vojny a objekt prebudovali na mlyn. Budova tu stojí i dnes, je majetkom súkromného vlastníka, zariadenie papierne sa vraj nezachovalo.
Starosta pripomína, že v okolí obce je dosť atrakcií na to, aby prilákali turistov. Sú však majetkom súkromných vlastníkov a iba oni môžu rozhodnúť o ich využití. Obec je pripravená vyjsť maximálne v ústrety plánom, ktoré by podporili rozvoj regiónu.
Podľa starostu by k rozvoju cestovného ruchu prispelo aj dobudovanie trasy hlavných poľných ciest v rámci spoločných zariadení, ktoré boli budované cez pozemkové úpravy a ktoré ministerstvo pôdohospodárstva v roku 2011 stoplo.
„Je to hlavná poľná cesta pre využívanie poľnohospodárskych a lesných pozemkov, ale mohla by tá cesta priniesť aj synergický efekt a dala by sa využívať ako cyklotrasa,“ vysvetľuje Abrahamovský.
Doplnil, že obci by určite prospelo dobudovanie rybníčka, ktorý začal vznikať na mieste bývalého štrkoviska. V areáli bývalého rekreačného strediska Ružbašská Miľava by bolo vhodné vytvoriť miesta pre stanovanie a kempovanie
O bohatom spoločenskom a duchovnom živote svedčí aj to, že v obci a jej okolí sa nachádza množstvo kaplniek a krížov, ktoré pochádzajú z rôznych období. K jednej z nich, ktorá je zasvätená sv. Floriánovi, každý rok prichádzajú aj členovia Obecného hasičského zboru, ktorého začiatky siahajú až do roku 1877.
Nielen históriou je však obec živá. Dnes tu napríklad pôsobia dva silné skautské oddiely, ktoré majú vyše 40 členov. Okrem toho, že pomáhajú ako dobrovoľníci pri zveľaďovaní obce, pre svojich najmladších organizujú letné tábory.
Skauti od roku 2000 vždy na Zelený štvrtok organizujú krížovú cestu do jednej z lokalít neďaleko obce. Dnes tu stojí 14 trojmetrových krížov a ľudia toto miesto začali nazývať Pri krížoch.
 

Vyberte región